09 May 2013

Lindungilah Anakku Ya Allah...amin....

Hai...sejak ada morning sickness ni malas betul Ika nak mengarang ayat-ayat dalam blog ni!MALAS!!!Apa nak jadi la kan.Tapi 2,3 hari ni dah kurang sikit alahan ika...Alhamdulillah...muntah pon sehari sekali ja 
Korang ingat x last entry pasal ika mengidam buah delima 2
Last week balik kampung ayah cakap dia ada beli kan ika buah delima...yahooooo.....happy sangat dapat makan buah delima yang besar,merah & manis Thank You so much ayah belikan buah delima   


Jangan terliur ya tengok delima ni taw
Malam 2 samapai ja umah parent terus meluru cari buah delima hehehehe...sedap ja ngah mengadap delima depan tv.Makan dengan hepi nya..elok ja abis setengah buah delima terus asa basah-basah kat miss V.Terpikir juga,xkan la kencing dalam seluar ni?Then terpikir lak,asa-asa xselesa la ni pakai seluar ni.So masuk dalam bilik nak tukar seluar.Sebelum tukar seluar ika ke toilet,sekali nampak panties penuh darah!Terkejut terus jerit panggil hubby.....Masa 2 memang nak nangis dah,....banyak nya darah,kenapa ni?salah makan ka?terjatuh x pun?kenapa ni?kenapa?tapi perut ika xsakit pon.....
Hubby pon terkejut tengok darah banyak macam 2...terus salin seluar pakai pad semua terus ke hospital sg petani ke bahagian kecemasan.Masa 2 risau sgt dengan bby ni...xfaham kenapa boleh bleeding ni........

Sampai ja hospital terus masuk emergency room...
macam biasa la doc akan soal siasat sulu sebelum pemeriksaan fizikal.
doc scan bby,bby aktif ja...heartbeat pon ok.Then merasa la kena seluk untuk doc pastikan pintu rahim tak terbuka & doc juga guna speculum untuk check bahagian dalam Miss V sama ada luka @ x......semua ok,luka x,pintu rahim pon tertutup ag.doc cakap dia pon xpasti sebab apa bleeding ,masa 2 asa mcam ehhhh doc xboleh ka konfirm kan napa bleeding.doc cuma bg taw hubby maybe penat sebab travel 2 ja.so kena bedrest...

hah...ni la speculum...sapa yang penah wat pap smear taw la benda ni.
tengok menakutkan tapi nasib xsakit!

doc nak tahan ospital tapi xmau....nak alik bedrest kat uma ja.hubby pon suruh bedrest kat uma,senang dia nak jaga,paham2 ja la klu dok ospital kerajaan mana leh hubby temankan.
start hari ahad sampai la selasa,ika bedrest kat uma.then rabu masuk keja alik...dalam kol 9 lebih macam 2 bleeding alik..terus ke klinik kesihatan,doc scan bby lagi aktif.
sekarang ni confius & risau....xtaw napa bleeding.klu bleeding dari ika xpa la,jgn la effect bby ni.

bby dah 11 minggu 4 hari semalam...
aktif bukan main.pic ni doc snap masa dia isap jari!
super cute anak mama 

-بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudahdan selamat.

Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"

. اَمِين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن

18 comments:

  1. sedap nya delima tu.... td nmpk ada jual kat kedai buah.. mahai nye (T_T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahai diyana,sebiji rm6

      Delete
    2. yg saya nmpk ni RM5.. urgh~ t'bantut niat nak beli

      oh ya, saya doakan xde pape ya tu.. maybe ika travel jauh kot tu...
      inshaaAllah xde pape

      Delete
    3. hahahaha...bukan musim so mahai.buah 2 dari luar :P thx diyana :)

      Delete
  2. ke sbb placenta previa yunk? ika byk rehat eh..
    fa doakan both of u selamat dan sht...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la fa...xdak jawapan lagi ni.tapi so far hari ni dah xdak brownish dah.Alhamdulillah...harap2 stop terus la ni.thx ya :)

      Delete
  3. Wahhh...nmpk dah bby..bestnyer...eika jaga diri tau..rehat2 je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pn mah pon dah nampak kantung kan :) alhamdulillah,..ika masa 6 weeks baru nampak kantung.ni dah nampak bby memang best sgt2 :D 2 la...sekarang ni rest ja la.

      Delete
  4. Imah suka makan buah delima. selalu kalau balik kelantan umah mertua confirm beli sbb dkt sana bnyak jual buah delima. Take care tau eika. Risau kalau kerap bleeding. jgn angkat berat2..wat keja berat2. Semoga Baby & mamanya sentiasa sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. ika pon suka gak tapi makan delima take time :P hehehehe....2 la,tapi alhamdulillah hari ni dah stop brownish dah.ok imah,& thx dear :)

      Delete
  5. Takecare dear .same dgn kiter gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka?u pon take care taw :)

      Delete
  6. jaga diri dear.. aritu ms awl2 pregnant ade jg ngidam nk mkn buah delima ni..
    spi x lalu nk abiskan plak .. hahah.. sbb nk mudah, cik bin skang amalkan minum jus buah delima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...ika mkn delima berjam baru abiskan :) suka sgt :) jus pon sedap juga an :)

      Delete
  7. dalam tempoh 3 bulan preggy nie memang kena jaga makan....elak benda benda yang tajam dna juga benda yang tak confident okay atau tidak....Then bila dah 5 bulan macam tue baby dah stable sikit...apa yang penting, jgn terlalu lasak dan jalan jalan laju laju...be carefull yer dik,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sis :) tima kasih atas nasihat ni sis :)lani mmg jaga mkn ,minum & semua2 nya sis.......risau.....

      Delete
  8. ika dija lame dah tak blogwalking.. dija pernah juga bleeding masa weeks ke 14 tau, tapi hubby dija kan doktor dia cakap tak banyak tak apa, dija pun tak check pun kat klinik, risau memang risau, tapi bila dia cakap tak ada ape2, malas pulak nak ajak check kat klinik :) tapi weeks ke 17 dija check bila tengok baby aktif rasa lege sangat.. mungkin haritu banyak bergerak kot, take care dear..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu bleeding ckit xpa la dija...ni asa ika 1 pad penuh gak.2 yng wisaw..tapi alhamdulillah semua dah ok :) senang la hubby dija doc.....

      Delete