17 April 2014

Botol Susu MAM Pilihan Hana

Sejak hana dalam kandungan lagi ika dah mula baca review mommies lain tentang botol susu untuk baby yang breastfeeding.Almaklum la ibu yang bekerjaya harus la ajar minum boto masa duduk dengan babysitter nantikan.Selain itu ika baca juga pasal nipple confuse.Alahai bila baca macam susah ja nak ajar baby minum botol nanti.
Ika cuti bersalin selama 3 bulan so bulan ke-3 baru ajar baby minum guna botol.

Lepas banyak review yang dibaca,ika & hubby sepakat nak belikan hana 'Magic Botol' yang disebut dikalangan mommies lain.

Peristaltic PLUS PPSU Bottle.Ika beli yang besar tak jumpa yang saiz kecil ni.

So mama ni beli la dengan harapan baby akan minum guna botol ni.Ciri-ciri botol ni yang buat ika tertarik ialah:
 BPA free
 Material botol ni diperbuat dari PPSU [Polyphenylsulfone].Kelebihan Material ni boleh mencapai               tahap kepanasan sampai 180 celcius dalam proses sterilizer & tahan lasak.

 Susu tak akan keluar kalau baby tak isap 
        Keselamatan untuk elak baby dari tersedak!!Takut ika dengar ramai kes baby mati                         tersedak!!

 Botol ni mengikut konsep pergerakan mulut baby semasa direct feeding kat kita
 Harga botol ni masa ika beli RM5+.++ 
        MAHAL tapi demi keselamatan baby ika sanggup!!

Lepas beli hubby terus xsabar nak uji betul ka botol ni susu tak akan menitik kalau tak diisap.kami try letak susu HL dalam botol tu...Yes susu tak menitik langsung walau setitik lepas kami tunggangkan botol tu.Bukan takat tu saja hubby try juga isap memang betul bila diisap baru susu keluar.LEGA asa bila botol ni betul-betul selamat untuk baby kami nanti.

Tapi botol ni tak dapat menampung SUSU IBU dari menitis!Well susu ibu molekul kecil sebab tu tak dapat tampung ika asa,kalau susu formula @ air ok ja.So kemungkinan baby tersedak masih ada disitu.
Tengok minum dengan penuh bergaya mula-mula 

Mula-mula ajar hana guna botol ni dia tak isap sangat pon lebih banyak main dari minum.Digigitnya puting tu,kejap-kejap  buat macam nak  muntah la.Tak pa la,baru nak kenal puting tiruan kan.

Dah bosan gigit plak puting tu

Lepas 1 minggu lebih hana dah tak mau minum guna botol ni melalak tiap kali bagi botol.Ajar juga tapi kesian bila tiap kali dia melalak.

Since hana melalak setiap kali bagi puting ni so ika plan nak beli puting lain yang boleh muat dengan botol pigeon ni.Asa tak berbaloi plak bila nak beli set botol yang mahal tapi baby menolak lagi nanti...nampak si mama kedekut disini 
Kami pakat belikan hana puting NUK Yang boleh fix dalam botol pigeon (kata sale girl yang jual tu la)so tak rasa sangat membazirkan.
Memang la fix dalam botol Pigeon tapi bila salah tunggan susu akan menitik keluar dari lubang tapak puting ni.

Yang buat kami pilih puting ni sebab:
  puting NUK latex ni tersangat lembut,puting pigeon pon kalah
  lubang pada puting sangat kecil 
Dalam fikiran mama lubang kecil so flow slow tak da la hana tersedak nanti.

Sampai ja uma ika pon beria-ia la steriliz puting ni,esok nak bagi hana try.Esoknya masuk ja puting dalam mulut hana terus dia buat nak muntah,try lagi,sama juga nak muntah,try kali ke-3 terus melalak.OK la sayang,mama mengalah lagi.terus tak bagi hana puting ni.Nasib la mama beli puting saja hana oi!

Dah pening tak taw nak bagi puting apa lagi kat baby.Then teringat kak Tie kat ofis breastfeeding anak dia terus tanya anak dia guna botol susu apa.Lagi seminggu dah nak masuk keja,hana still refuse botol susu,Pening mama taw!!!
Kak Tie bagitaw anak dia guna botol susu MAM terus la ika google.Mula-mula tengok comey la botol dia mama dah berkenan disitu hahahahaha

Sebab mama berkenan:
 Design yang comey
 Anti Colic
 BPA free
 Mudah beralih dari breastfeed ke botol susu (no nipple confusion)
 Setiap part boleh dibuka & dicuci
 Puting lembut & bentuk seakan nipples mama 
rongga-rongga di bawah botol susu yang membolehkan udara keluar dan masuk ke dalam botol susu tanpa mengganggu pengaliran susu keluar dari puting botol.

  
Harga lebih murah dari Pigeon - RM 35.90

Esoknya mama suruh papa try dekat hana,Hana refuse lagi...Alamak!macam mana ni...pap suruh try letak puting pigeon dekat botol MAM tengok.
Puting Pigeon + botol MAM = Hana minum 2oz abis.
WHHHAAAAAAAAAAAAATTTTTTTTT
Anak oi,kamu ni nipple confuse ke botol confuse
Tak kisah la confuse apap pon asal kamu minum susu guna botol tapi yang ni cuma bertahan 1 minggu ja.Lepas tu xnak dah.
Mama tukar balik Puting MAM + Botol MAM= Hana nak plak,minum 3 oz abis
Sehingga la sekarang hana tetap dengan botol MAM.Alhamdulillah...dah jumpa pon botol pilihan hana   

So nasihat ika pada mom 2 be jangan la ikut hawa nafsu kita beli set botol starter pack bagai.Kalau baby xnak buat rugi ja.Kalau ikut hati memang nak beli ja yang comey2 semua tu kan.
Ingat penerimaan baby kita xsama dengan baby lain  






18 comments:

  1. Asalamualaikum eika, wahh bagusnya awak update pengalaman baby Hana cuba banyak jenis botol dan puting susu. sheila pun takda beli starter pack bagai. baru beli storage botol dulu.. hehee. nanti kena buat experimen camni dengan baby.. hihi nice sharing eika ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. waslm sheila :) ngah merajinkan diri ni,dah lama sangat blog bersawang.hehehehe...kongsi pengalaman sendiri untuk mom 2 be,mana taw leh dijadikan panduan kan :)

      Delete
  2. hehe..mmg kene try n error..anak daku pulak jenis tak kesah... dia belasah je...tukar la puting jenis camne, tade hal punye..

    *semalam baru dapat botol MAM yang beli online.. tak try lagi pon..mintak2 dengan puting MAM pon dia takde masalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mcm 2 senang la ina...hana jenis memilih la.kena ikut sedap dia la :P

      Delete
  3. masa mengandung..yeye je beli sebijik botol laen2 takut anak xterima.. ada avent, ada mam, ada tommie tippie....
    last2 pakai storage botol autumz ngn puting pigeon je sbb i is malas nak tukar2 botol masa panaskan susu.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahaha...xpa la diyana,asalkan baby nak minum dah pk.lgi senang.

      Delete
  4. amai pun dya blikn puting pigoen jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hana sekarang guna mam ja

      Delete
  5. besnya mcm nak try plak nuk. hahaha. padahal helena dah serasi dgn pigeon. tp mama gatal tgk botol susu. gerammm. heeheh

    ReplyDelete
  6. Botol pigeon tu xnk jual ke??

    ReplyDelete
  7. Nini pon tak tau nak beli botol apa....at last beli botol mam....tu pun tanya sales girl tu nanti kalau tukar puting je boleh ke...sebab dia cakap boleh terus grab 2 botol....hahaha

    ReplyDelete
  8. Nini pon tak tau nak beli botol apa....at last beli botol mam....tu pun tanya sales girl tu nanti kalau tukar puting je boleh ke...sebab dia cakap boleh terus grab 2 botol....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ktne ad jual botol MAM ni ye?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Ktne ad jual botol MAM ni ye?

      Delete
    4. Ktne ad jual botol MAM ni ye?

      Delete
    5. Ktne ad jual botol MAM ni ye?

      Delete